Waro, het verhaal...

Wat is WARO?

Fotoclub WARO Waregem is een club, toegankelijk voor elke fotograaf. De beginnende fotograaf werkt samen met de meer gevorderde fotograaf om zo hun passie te delen. Naast de maandelijkse bijeenkomsten worden er regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Doel van onze club is dat iedereen extra kennis kan opdoen en experimenteert.

Herinneringen door Etienne Deman

In 1945 kreeg ik van mijn ouders een fototoestel: een box! Daarmee maakte ik mijn eerste foto’s. Voor de aankoop en ontwikkeling van deze 6 X 9 films had ik aankooppunten in Waregem: Studio Marc en Dirk Eggermont.

In 1950 kocht ik bij Studio Marc een “Agfa Billy 1” en kon verder bij hem terecht voor advies. Hij bracht mij ook in contact met enkele jongeren uit zijn clientèle . Zo raakte ik bevriend met een aantal fotoliefhebbers uit de regio . Door mijn activiteiten in het verenigingsleven werden die contacten uitgebreid.

Rond de jaren ‘60 waren wij reeds met enkele fotoliefhebbers die regelmatig afspraken op café om onze realisaties te bespreken.

Ook foto’s van bekende figuren uit fotoclubs zoals Sobeka Zwevegem en Vooruit Gent werden onder de loep genomen.

In Waregem werd gezocht naar een vast lokaal waar op regelmatige basis kon vergaderd worden. Een passende locatie werd na enige tijd gevonden in een kelder van de vroegere Bierhalle in de Stormestraat te Waregem. Het leek een geschikte plaats als donkere kamer. Niets stond er in de weg om vanaf 1 januari 1965 als club aan het werk te gaan.

WARO

Er werd ons de raad gegeven de club een naam te geven.

WARO: “Stamvader” van Waregem leek een aanvaardbare keuze voor de eerste fotoclub in de gemeente.

De eerste tentoonstelling met werken van clubleden kwam er na twee jaar werking. Regelmatig werd met succes deelgenomen aan wedstrijden die in 1969 leidde tot een eerste overwinning in een internationale diawedstrijd in Nederland.

Veel aandacht werd besteed aan contacten met andere fotoclubs uit de ruime regio. Meerdere gesprekken werden gevoerd met Armand Vandeghinste (Sobeka Zwevegem en lid WARO) over een aangepaste vorm van samenwerking tussen verschillende regionale fotoclubs.

WARO en het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen

Het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen kwam tot stand. Als mede-initiatiefnemer behoorde WARO tot de stichtende leden. De eerste samenwerking van WARO FOTO-DIACLUB, het WVFD en het gemeentebestuur van Waregem vond plaats in oktober 1971. In de bovenzaal van het vroegere gemeentehuis op de Markt te Waregem werd “Westfoto 1” opgesteld. Dit was de eerste provinciale fototentoonstelling ooit in Waregem georganiseerd.

Een nieuw lokaal en verdere clubwerking

In 1972 werd in Waregem het cultureel centrum officieel geopend. De club kreeg daar een ruime donkere kamer ter beschikking met aangepaste uitrusting. Naast maandelijkse bijeenkomsten werden ook verschillende andere activiteiten georganiseerd: lessen fotografie, foto-uitstappen, natuurwandelingen, diaprojecties, fototentoonstellingen, fotosessies portret in studio- opstellingen (met kunstlicht) toegankelijk voor het publiek e.a.

WARO FOTO-DIACLUB Waregem groeide uit tot een vaste waarde in het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen.

Dertig jaar WARO….

Bij het 30-jarig bestaan werd de club gehuldigd op het gemeentehuis te Waregem. Burgemeester Guido Carron opende in een overvolle raadszaal de feestzitting. 

Willy Spegelaere, toenmalig ondervoorzitter van zowel de Vlaamse Federatie van Fotokringen als het West- Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen, schetste de jarenlange samenwerking met WARO .

Minister van Buitenlandse Zaken Eric Derycke opende de tentoonstellingen met werken van de leden en de reeks “Waregemse Dames in de Kijker”.

Andere hoogtepunten van organisaties waaraan onze club meewerkte

WAREGEM meets the photographic WORLD - 6 tot 16 juli 2002

In juli 2000 lanceerde ik het idee om, ter gelegenheid van 700 jaar Gulden Sporen, in Waregem een groots opgezet internationaal foto-en diafestival te organiseren. Onder de vleugels van het stadsbestuur Waregem, met de medewerking van het Centrum voor Beeldexpressie en het West-Vlaams Verbond van Foto- en Diakringen werd een werkgroep samengesteld om het ganse project in goede banen te leiden.

Deelnemingsformulieren werden wereldwijd verspreid. Deelnemers uit 54 verschillende landen stuurden ruim 11.500 werken.

Het ganse project bestond uit vijf verschillende tentoonstellingen:

  • The Golden Spurs: een internationale foto- en diawedstrijd. De fototentoonstelling vond plaats in de raadszaal van het stadhuis, de diaprojectie in “De Schakel”.
  • Den Gouden Briek: een nationale fotowedstrijd met uitsluitend foto’s in verband met het wielrennen. De tentoonstelling werd opgesteld in de “Briek Schottezaal”.
  • Internationale fototentoonstelling op uitnodiging. De ruime hal van “De Schakel” was volledig ingenomen met de werken uit de verschillende deelnemende landen
  • Fototentoonstelling voor de lokale fotoclubs. Opgesteld in de trouwzaal en de hal van het stadhuis.
  • Academische Zitting. De academische zitting gevolgd door de proclamatie vond plaats in de raadszaal van het stadhuis.
  • Wij konden meer dan driehonderd genodigden uit verschillende landen verwelkomen. Onze Waregemse Wielerlegende “Briek Schotte” hield eraan de verschillende trofeeën van “Den Gouden Briek” persoonlijk te overhandigen. Bij deze gelegenheid werd het boek “WAREGEM meets the photographic WORLD” uitgegeven. Hierin werd een selectie opgenomen van werken uit de verschillende tentoonstellingen.

Het digitale tijdperk

De analoge fotografie verloor stilaan veld op de nieuwe rage. Praktisch alle WARO-leden deden de overstap naar het nieuwe medium. Wat begon met beperkte digitale reportages met foto’s in klein formaat is uitgegroeid tot een “productie” van degelijk afgewerkte montages. Tentoonstellingen en digitale presentaties volgden elkaar op.

Alles kwam in een stroomverstelling terecht door het maken van de digitale projecties op het interne tv-circuit van het Regenboogstadion. De clubfoto’s kwamen op verschillende websites terecht. Het aantal clubactiviteiten steeg zienderogen.

In clubverband werden bij diverse activiteiten soms tot duizenden digitale foto’s geteld. Naast de reportages voor, tijdens en na de voetbalwedstrijden van SV Zulte Waregem kwamen daarbij de reportages over De Ballonhappening en Waregem Kinderstad. Reeds vanaf het begin van deze activiteiten van Stad Waregem op de hippodroom, staat WARO in voor de projecties op het interne circuit van de hippodroom. Met reportages over de concerten in het Park Casier, de Koetsentocht, de opening van de Waregem Koersefeesten, De Nacht van de Humor, Waregem Koerse, de Frans-Vlaamse Cultuurdagen, de tentoonstellingen en reportages rond “De Flandriens”, activiteiten van Somival e.a., dienden zich nog meerdere mogelijkheden aan om ons digitaal uit te leven.

De start van de 3e rit in de “TOUR de FRANCE” (10.07.2007) ter hoogte van het Regenboogstadion gaf ons de kans te fotograferen en te filmen van op strategisch verantwoorde plaatsen van de tribunes. Van de Internationale Paardenstoet (19.08.2007) t.g.v. 160 jaar Waregem Koerse konden onze clubleden een overvloed aan beeldmateriaal opnemen.

Samenwerking WARO – Computer Gebruikers Club Deerlijk

Vanaf 2002 kreeg WARO nog een flinke steun door de samenwerking met de Computer Gebruikers Club (CGC vzw) van Deerlijk.

De CGC vzw was bekend voor de veertiendaagse theoretische lessen op zaterdagnamiddag en zijn bibliotheek met de recente uitgaven van Foto- en Computerboeken. De bibliotheek leent de boeken en tijdschriften gratis uit aan zijn leden.

Vanaf 2008 werden naast onze vaste maandelijkse vergaderdagen en de georganiseerde reportages rond SV Zulte Waregem, een aantal activiteiten genoteerd zoals studiofotografie, fototentoonstellingen alsook avonden nachtfotografie.

De permanente evolutie en mogelijkheden van digitale fototoestellen en programma’s voor fotobewerking is blijkbaar niet meer te stuiten.

Clubwerking WARO

Verschillende leden volgden en of volgen nog met succes lessen fotografie in het Volwassenenonderwijs.

Wat er ook gebeurt in Waregem, altijd treft men fotograferende WARO leden aan: voetbal, wielrennen, paardenrennen, sportwedstrijden in het algemeen, parkconcerten, missverkiezingen enz.……

Ook de wijzigingen in het straatbeeld worden in beeld gebracht: de Bekaert site, Het Ware Heem, de Karmel, de ontwikkelingen om en rond het stadion….Ook het leven in Brussel en andere steden of gemeenten wordt op kunstzinnige manier op “de gevoelige plaat” gelegd. Wij reizen om te leren…dat wordt in de praktijk toegepast door sommige leden. Daardoor kunnen de thuisblijvers ook genieten van prachtige toeristische reportages.

De technische en theoretische ondersteuning door enkele leden staat op een hoog peil. In een professioneel uitgeruste fotostudio kan elk clublid zich specialiseren in de portret fotografie. Ook met macro en micro opnamen worden wij verrast door enkele leden.

De club leeft door de permanent evoluerende werking van zijn leden. Het bestuursteam met een secretariaat dat alles tot in de puntjes coördineert staat borg voor een werking op hoog niveau.!

WARO FOTO-DIACLUB WAREGEM staat na 50 jaar werking (2015) nog steeds klaar om iedereen bij te staan in het beoefenen van zijn hobby in dit digitaal tijdperk.

Etienne Deman – stichter & voorzitter WARO Waregem.

Scroll naar boven